Взяти участь у проекті
Енциклопедія

Роки 2007 12 травня

Виступ Вєрки Сердючки у Гельсінкі
Виступ Вєрки Сердючки у Гельсінкі
Вєрка Сердючка епохи "СВ-шоу"
Вєрка Сердючка епохи "СВ-шоу"
Євробачення-2007, прес-конференція Вєрки Сердючки
Євробачення-2007, прес-конференція Вєрки Сердючки
Вєрка Сердючка на сцені Євробачення
Вєрка Сердючка на сцені Євробачення

Андрій Данилко посів друге місце на пісенному конкурсі "Євробачення-2007"

52-й Пісенний конкурс Євробачення відбувся 10 та 12 травня 2007 року в Гельсінкі (Фінляндія).

Фінляндія отримала право провести в себе цей конкурс завдяки перемозі своїх представників (рок-гурт Lordi) у фіналі Євробачення 2006 (це була перша перемога фінів у конкурсі Євробачення).  21 червня 2006 року було оголошено, що конкурс Євробачення відбудеться в Хартвалл Арені (Гельсінкі) — найбільшому льодовому стадіоні Фінляндії і його транслюватиме телекомпанія YLE. Бюджет на організацію конкурсу склав 13 мільйонів євро.

Переможцем 52-го Пісенного конкурсу Євробачення стала співачка з Сербії — Марія Шеріфович з піснею "Molitva". Друге місце зайняла Вєрка Сердючка (Україна), третє — група "Серебро" (Росія).

Історія Вєрки Сердючки

Сценічний персонаж Вєрки Сердючки вперше з'явився на сцені на КВК у Полтаві (1989). Сценічне ім'я Андрій Данилко запозичив від своєї однокласниці Ані Сердюк. Спочатку Вєрка Сердючка була продавщицею, але пізніше Андрій змінив її амплуа і зробив провідницею.

1993 на конкурсі "Гуморина" Андрій уперше представив Верку Сєрдючку великій аудиторії — і вона зразу почала користуватися популярністю. Пізніше того ж року Вєрка Сердючка стає лауреатом конкурсу "Всесміх-93" у Києві. Успіх Сердючки продовжувався під час гастролей Данилка по країні — в рамках програми "Титанік" він спочатку гастролював в Києві, а пізніше і в інших містах України. Справжня популярність Вєрки Сердючки з'явилася після того, як одна з компаній зняла рекламний ролик з її участю.

Поступово від комедійних номерів Андрій Данилко перейшов до виконання пісень, які сам написав. Свій талант співака він вдосконалював у Київському естрадно-цирковому училищі, куди вступив 1995. Однак його талант в училищі не оцінили і він мусив залишити навчання там.

Тим часом популярність Вєрки Сердючки продовжувала зростати: на міжнародному фестивалі "Море сміху" він здобув перший приз, у вересні 1997 на каналі 1+1 виходить розважальна програма "СВ-шоу" з участю Сердючки-провідниці. Ця програма стала популярною не тільки в Україні, але і в Росії, де її теж транслювали і де її популярність була часом більшою ніж вдома.

2001-го Андрій кардинально змінив образ Сердючки — з невихованої провідниці вона перетворилася на поп-зірку. В цей час також виходять перші компакт-диски Андрія з піснями, які моментально зажили великої популярності серед аудиторії. Збірник пісень "Ха-ра-шо" (2003) навіть отримав титул "діамантовий". Окрім визнання прихильників, він також отримав звання "Заслуженого артиста України".

9 березня 2007 в прямому ефірі на телестудії НТКУ, де визначали учасників Євробачення, Андрій Данилко в ролі Сердючки за підсумками голосування був визнаний офіційним виконавцем від України. Реакція на участь Данилко в жіночому образі на Євробаченні від України не була однозначно схвальною. Незважаючи на таке, дещо контроверсійне ставлення до його участі в цьому змаганні, він підтвердив свій намір виконати в змаганні в Гельсінкі 12 травня 2007 року нову пісню "Данцінґ Лаша Тумбай". Із нею він посів друге місце в конкурсі.

Творчість, виступ на Євробаченні та сама постать Вєрки Сердючки залишається досить суперечливою в Україні. Одна з всеукраїнських FM-станцій розпочала акцію протесту проти участі Андрія Данилко в Євробаченні. Організатори акції наголошували на тому, що поява Данилко в образі трансвестита на міжнародному пісенному фестивалі обернеться для України "культурною катастрофою та втратою авторитету й поваги з боку європейців". Організатори акції виголошували заклик "Ні Євросердючці! Нам не потрібна така перемога!" та закликали громадскість підтримати акцію протесту.

Депутат від Партії Регіонів Тарас Чорновіл назвав Данилка в образі Сердючки "гермафродитом" і пообіцяв не дивитися фестиваль. Конгрес українських націоналістів також підкреслив, що на їх думку цей персонаж є втіленням "малоросійщини" і ганьбить Україну.

Дискографія артиста

  • 1998 — Я рождена для любви
  • 2002 — Гоп-гоп
  • 2003 — Чита дрита
  • 2003 — Ха-ра-шо
  • 2004 — Жениха хотела
  • 2005  - После тебя (інструментальний альбом Андрія Данилко)
  • 2006 — Новые песни Верки Сердючки
  • 2006 — Тралі-Валі
  • 2007 — Dancing Europe
  • 2008 — DoReMi DoReDo